Mentor

Mentor: Dirk Vis

Auteur: Elsbeth Ronner | Mentor: Dirk Vis

In februari dit jaar startte het eerste traject van De Nieuwe Garde. Dirk Vis ging met Elsbeth Ronner aan de slag met Ronners essay ‘Googles ludieke architectuur’. Vorige week verscheen Ronners stuk onder de titel ‘Googles Technate: spelen in een hof van heden, met commandotoren’ in het nieuwe nummer van De Nederlandse Boekengids. We vroegen ze hoe ze op het mentoraat terug kijken.

Er zijn geen spelelementen opgenomen in de kantooromgeving waar ik werk. Dat is niet verrassend: iedereen die er binnenkomt, gaat direct aan de slag. Spelen of fysieke oefening wordt er in algemeen gezien als vrijetijdsbeoefening en daar is nu eenmaal geen ruimte voor op het werk. Een functioneel ingerichte omgeving is gebruikelijk bij kantoorgebouwen; ruimte voor spelen is er slechts zelden, en als het er al is dan is het voor de kinderen. Dit geldt ook voor mijn kantoor, waar op elke verdieping lange gangen zijn met daaraan ruimtes voor kleine bedrijven. Bij ons geen brainstormplek waar met behulp van vreemdsoortige meubels niet alleen de lichamen maar ook de geesten losgeschud moeten worden. Er is geen trampoline om eens uitgelaten op te springen. Er zijn zelfs geen statafels voor vergaderingen.

Auteur: Elsbeth Ronner | Mentor: Dirk Vis

Momenteel werkt Elsbeth Ronner aan het essay ‘Googles ludieke architectuur’, De Nieuwe Garde heeft Gids-redacteur Dirk Vis bereid gevonden haar te begeleiden. In haar essay schrijft Ronner over architectuur die tot spelen aanzet, ze neemt daarbij het ontwerp van het nieuwe Google-hoofdkantoor in Silicon Valley als uitgangspunt.