Masterclasses

Masterclasses najaar 2019

We horen vaak van essayisten dat ze graag meer en intensiever contact met andere schrijvers zouden willen hebben. Daarom organiseert De Nieuwe Garde dit najaar een reeks  masterclasses voor acht Nederlandse essayisten.

Tijdens de reeks werken de cursisten aan een essay. Onder leiding van Miriam Rasch en Raymond Frenken bespreken deelnemers in de masterclasses hun essay-in-wording met de andere cursisten. Daarnaast worden ze aan de hand van oefeningen getraind op specifieke, aan het essay inherente kwesties als stijl, metaforen etc. Ook het natraject zal tijdens de reeks aan de orde komen: hoe kun je je essay het best aan een tijdschrift aanbieden? En, hoe ga je om met feedback en afwijzingen?

Praktisch

De masterclasses duren van 17.00 tot 19.00 uur en vinden plaats op dinsdag 15 oktober, dinsdag 29 oktober, dinsdag 12 november, dinsdag 26 november en dinsdag 10 december, in het Wibauthuis (Hogeschool van Amsterdam), Wibautstraat 3b te Amsterdam. In de tweede helft van december sluiten we de reeks af met een netwerkborrel bij Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16 te Amsterdam.

Naast aanwezigheid tijdens de workshops verwachten we van de cursisten dat ze tijd hebben om in de periode tussen de lessen zelfstandig aan hun essay te werken en/of opdrachten voor te bereiden.

Het inschrijfgeld voor de volledige reeks bedraagt € 100,-.*

Wil je deelnemen? Geef je dan vóór zaterdag 5 oktober op via het onderstaande inschrijfformulier. Er is plaats voor acht cursisten, je hoort uiterlijk 12 oktober of je voor de workshopreeks geselecteerd bent.

* Deelnemers die van minder dan het sociaal minimum rond moeten komen kunnen hiervoor na selectie dispensatie aanvragen.

Over de docenten

Miriam Rasch publiceerde in 2017 bij De Bezige Bij de filosofische essaybundel Zwemmen in de oceaan. Haar essays en kritieken verschijnen onder meer in De Groene Amsterdammer, De Gids, De Revisor en op Athenaeum.nl. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein. Rasch werkt in het dagelijks leven als onderzoeker en docent bij het Institute of Network Cultures aan de Hogeschool van Amsterdam en maakt deel uit van De Nieuwe Garde-redactie.

Raymond Frenken is werkzaam als publicist, zelfstandig onderzoeker en redacteur. Zijn interesse gaat uit naar de manieren waarop kunstenaars, ontwerpers en anderen door middel van hun verbeeldingskracht (on)bewust een stempel drukken op de perceptie van de wereld om ons heen. Voor verschillende publicaties van uitgeverij Fw:Books werkte hij nauw samen met fotografen en kunstenaars. Voor het Domein voor Kunstkritiek was hij meermaals projectleider en docent, met name voor het schrijfonderwijs.

 

Deze masterclasses worden mede mogelijk gemaakt door het Lirafonds, in samenwerking met het Instituut voor Netwerkcultuur aan de Hogeschool van Amsterdam.