Essay

Verhalen die bijna geen verhalen zijn. Over Alice Munro

Auteur: Max Hermens | Mentor: Martien Bos | Voor: De Optimist

Groep vier was het enige schooljaar van mijn leven dat ik een beste vriend had: Raoul. We bouwden boomhutten en richtten onze maisschieters op denkbeeldige nazi’s. Ik wees op een struik die bewoog in de wind, Raoul gooide een ronde steen en telde drie, twee, één, zijn duimen in zijn oren voor de explosie. In de klas schoten we inktvullingen naar het schoolbord, schreven onze geheimtaal in elkaars schriften. Meerdere keren per week werden we uit de les gezet, meestal tegelijkertijd. We moesten in het kantoor van de schooldirecteur nablijven. Het was een stoffig hok en we konden niets anders doen dan in stilte gekke bekken trekken. Soms mochten we iets kopiëren of nieten. In de pauzes waren er de driftbuien, die van Raoul nog erger dan die van mij. We sloegen onze vuisten huilend om ons heen, raakten nooit mensen, maar kleren en boeken en schriften, alles moest kapot.

Aan het einde van het schooljaar kwam de GGD langs en de doktoren waren het er meteen over eens: een concentratiestoornis. Dat was redelijk nieuw toen, tenminste in het dorp; mijn ouders kregen brochures mee en moesten ervoor zorgen dat het thuis rustiger werd, dat ik niet te veel prikkels kreeg. Raoul moest naar een andere school. Elke ochtend kwam een wit busje hem ophalen. Naast hem zaten kinderen die snot tegen de ramen smeerden. Een paar maanden later verhuisde het gezin van Raoul naar het noorden van het land, waarom wist ik niet of ik ben het vergeten. Ik heb hem nooit meer gezien.

Onlangs zat ik met wat vrienden aan tafel. We zochten op het internet foto’s van de mooiste meisjes van de klas. Al die meisjes waren ouder geworden, sommigen hadden kinderen. Daarna zochten we ook foto’s van oude vrienden en zo vond ik hem. Raoul Blekema. Ik herkende hem meteen, de scherpe wenkbrauwen, de speelse ogen. De foto was in het bos genomen, Raoul had een baard en in zijn handen hield hij een roodborstje vast.

Daaronder stond het: boswachter.

Het leek mij het meest logische wat ik ooit gelezen had.

[…]

Lees het volledige essay op De Optimist.

Beeld © Richie Walker