nieuws

Vrijwel aan het begin van het mentoraat beseften Jilt Jorritsma en Jan Postma dat Jorritsma’s essay ‘Ik, anachronisme’ geen goed uitgangspunt voor het traject was. Het essay dat Jorritsma vervolgens schreef verschijnt in het novembernummer van Revisor. Essayist en mentor blikken terug op het traject.

Eerder vandaag werden de genomineerden voor de De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 bekendgemaakt. Sarah van Binsbergen, Thomas van Huut en Noortje de Leij zijn dit keer genomineerd in de categorie essay.

Deze week werd George Vermijs essay ‘Speelse sleur’ gepubliceerd op De Optimist. Vermij en zijn mentor Gawie Keyser blikken terug op het mentoraat.

meernieuws

tips

Een experiment van rekto:verso: brainstorm als lezer mee rond het zomernummer over ‘afzondering’. Deelnemers worden op maandag 19 november (19.30 uur) in Vooruit te Gent kort opgewarmd door een boeiende spreker en buigen zich dan aan kleinere tafels over de vraag: wat zijn onze gezamenlijke associaties bij dit thema, wat mag in dat nummer niet ontbreken? Een geestesverruimend moment, je zal het zien!

Ding mee naar de Jan Hanlo Essayprijs Klein 2019: stuur je (nog niet eerder gepubliceerde) essay van ongeveer 2.500 woorden in, en maak kans op € 1.500 en publicatie in De Groene Amsterdammer!

Op 18 november 2018 organiseren Kluger Hans, deBuren en rekto:verso de tweede editie van het Literair Reservaat, een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen. Deze middag zijn de spotlights gericht op de marges van het literair landschap, waarbij we een mix van onbekende, opkomende en gevestigde namen laten kennismaken met uitgevers, recensenten, lezers en liefhebbers. Thema van deze editie: Absolute beginners.

essays

Auteur: George Vermij | Mentor: Gawie Keyser | Voor: De Optimist

Het gebeurde na een lange werkdag toen ik vermoeid thuiskwam en deed wat ik altijd doe om te ontspannen: ik zette mijn computer aan en navigeerde naar Steam, het softwareplatform waar je computerspelletjes kunt kopen, downloaden en spelen. Steam is voor miljoenen gamers een portaal naar ontelbare fantasiewerelden die je virtueel kunt betreden en waar je naar gelang verdwaalt in een ander universum.

En hij danst. Iedere beweging klopt: zijn lichaam kronkelt, buigt en draait, hij schuift als een tot leven gewekt standbeeld over het podium, mijn blik wordt er onophoudelijk naar toe getrokken. Zijn stem verspreidt zich als een mistwolk over de zaal, de ruimte wordt door de felle spots steeds weer in lichterlaaie gezet. Ik word me opnieuw bewust van de deinende bewegingen van de mensen om me heen, merk hoe vanzelfsprekend dat allemaal lijkt te gaan. Schoorvoetend kijk ik rond, ik besef dat dit het moment is om in actie te komen, om mee te gaan doen. Maar het juiste moment dient zich niet aan, ik blijf onbeweeglijk staan.

Waar de dood heilig is, gebeurt online shaming al snel. De Duitse satiricus Shahak Shapira bestrafte happy tieners bij het Berlijnse Holocaustmonument, door van hun selfies wrange Auschwitzcollages te maken. Met YOLOCAUST ontrafelde hij zo de grenzen van toerisme, maar zei ook: ‘Fout. Mag je niet doen.’ Krakau heeft ook zo’n plek: het Plein van de Helden van het Getto.