nieuws

Vorig jaar juni gingen Joeri Verbesselt en Lisa Doeland aan de slag met Verbesselts essay ‘Dystopisch optimisme tegen het Misantropoceen’. Eind april verschijnt het herwerkte stuk op de website van De Nederlandse Boekengids. Naar aanleiding hiervan vroegen wij mentor en essayist hoe ze op het begeleidingstraject terugkijken.

Eind vorig jaar begonnen Marte Schallenberg en Elisabeth Elegeert aan een begeleidingstraject. Schallenberg begeleidt Elegeert bij het herschrijven van haar essay ‘Narratieve architectuur’.

Gisteren werd bekend dat Maarten De Pourcq dit jaar de Marie Kleine-Gartman Essayprijs wint. De Pourcq ontvangt de prijs voor zijn essay ‘Ik ben naar buiten gekomen’.

Volgens de jury is het essay op een jaloersmakende manier doorwrocht en leesbaar tegelijk. Op trefzekere wijze schetst De Pourcq de verschillende rollen die Medea toebedeeld krijgt. Van rebel tot protofeminist, van barokke wraakengel tot symbool om allerlei vormen van uitsluiting aan te kaarten. Daarnaast staat hij stil bij de maatschappelijke rol die het theater vervult – in de oude Griekse democratie en in de onze. Daarbij maakt hij duidelijk dat het theater vaker dienst doet als ruimte voor zelfreflectie (waarbij de bestaande sociale orde wordt bevestigd) dan als platform voor daadwerkelijke maatschappelijke verandering.

meernieuws

essays

Auteur: Max Hermens | Mentor: Martien Bos | Voor: De Optimist

Groep vier was het enige schooljaar van mijn leven dat ik een beste vriend had: Raoul. We bouwden boomhutten en richtten onze maisschieters op denkbeeldige nazi’s. Ik wees op een struik die bewoog in de wind, Raoul gooide een ronde steen en telde drie, twee, één, zijn duimen in zijn oren voor de explosie. In de klas schoten we inktvullingen naar het schoolbord, schreven onze geheimtaal in elkaars schriften. Meerdere keren per week werden we uit de les gezet, meestal tegelijkertijd.

Auteur: Jilt Jorritsma | Mentor: Jan Postma | Voor: Revisor

De telefoon trilt. Ik kijk naar mijn vader, die kijkt naar zijn schoonvader, die kijkt naar zijn vrouw, die weer kijkt naar mijn vader. Niemand verroert zich, in de hoop dat de stilte snel zal terugkeren. Wanneer het geluid aanhoudt pakt mijn vader de telefoon. Iedereen luistert.

Auteur: George Vermij | Mentor: Gawie Keyser | Voor: De Optimist

Het gebeurde na een lange werkdag toen ik vermoeid thuiskwam en deed wat ik altijd doe om te ontspannen: ik zette mijn computer aan en navigeerde naar Steam, het softwareplatform waar je computerspelletjes kunt kopen, downloaden en spelen. Steam is voor miljoenen gamers een portaal naar ontelbare fantasiewerelden die je virtueel kunt betreden en waar je naar gelang verdwaalt in een ander universum.

tips

Op 18 november aanstaande, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal de tweede Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. Deze prijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, uitgevoerd in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman. De uitreiking vindt plaats in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken.

Op 25 april om 19.30 bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum gaat Daan Stoffelsen in gesprek met Marja Pruis, naar aanleiding van haar nieuwe essaybundel Oplossingen. Het leven, mijn handreiking. Deze avond is de negende aflevering van de interviewreeks van literair tijdschrift De Revisor en Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum.

Anil Ramdas was schrijver, journalist en programmamaker. In 2017, vijf jaar na zijn dood, hebben De Groene Amsterdammer (waar hij redacteur was), De Balie (waar hij directeur was) en zijn familie het initiatief genomen tot een Anil Ramdas Essayprijs. Op 18 april (20.00 uur) wordt de prijs in De Balie voor de tweede keer uitgereikt.